USB 3G Modem SAR Değeri ve Sağlığa Etkileri

3g mobil modem

3G Modemlerin Kullanımı

3G modemler internete bağlanmada kullandığımız ve dizüstü bilgisayarlar için önemli bir araçtır. 3G modemler bildiğimiz cep telefonlarından bir farkı yoktur, yalnızca internete bağlanmamızı ve mesaj atmamızı sağlar, sesle iletişim yapılmamaktadır. Mobil modemle internet başında geçirdiğimiz saatler boyunca cep telefonu ile konuşmuş gibi radyasyona maruz kalmaktayız. Mobil modemler coğrafi şartlara göre ya da baz istasyonunun özelliğine göre 2G (EDGE) veya 3G ile bağlantı yapabilmektedir. 2G ile yapılan bağlantı hızı daha yavaş olmaktadır.
3G (2100 Mhz = 2.1 Ghz) ile haberleşme için çok daha fazla sayıda baz istasyonu gerekiyor. Telefonlarda 3G internet görüntülü konuşma gibi özelliklerin artmasıyla telefonların ve şebekelerin kullanmış oldukları sinyallerin frekansları da artı ki bu durunda SAR değeri de artıyor anlamına geliyor. Bu teknoloji ile beraber bugüne kadar 1 baz istasyonu olan yerde, artık 9 tane baz istasyonu olacak.  Daha çok baz istasyonu; daha çok radyasyon, daha çok manyetik kirlilik demek. 3G hem insan hem de çevre sağlığı açsından büyük riskler içeriyor.
Burada önemli olan kullanılan bağlantının 3G ya da 2G olması değildir. Önemli olan bu frekanstaki dalganın enerjisidir. Enerjisi arttıkça etrafa yaydığı radyasyon miktarı da artacaktır. Buna en güzel örneği elektrik hatlarından verebiliriz. Frekansı 50 Hz olan yüksek gerilim hatlarına yakın yerlerde yaşayanlarda kansere yakalanma riski daha yüksektir. Güneş ışığı da radyasyondur. Güneş ışığını fazla aldığımızda deri kanserine neden olabilir. Sonuçta bu alınan radyasyonun miktarı ile orantılıdır. Az miktarda alınması tehlike riskini azaltmaktadır. Almış olduğumuz radyasyon uzaklığın karesi ile ters orantılıdır. Kaynağa olan uzaklığımız iki kat arttığında aldığımız radyasyon dört kat azalır. Uzaklığımız üç kat arttığında dokuz kat azalmaktadır. Bu nedenle mobil modeme olan uzaklığımız ne kadar fazla olursa sağlığımız açısından o kadar faydalıdır.
Radyo frekansı radyasyon (RF) maruz kalma talimatlarına göre, cihaz vücuttan minimum 15 cm uzakta kullanılmalıdır. 3G modemlerin yaklaşık güç tüketiminin 2.5W olduğu düşünüldüğünde, en az 15 cm yakınındaki kişilerin etkilenebileceği RF enerji, FCC’nin belirlediği sınır değerlerin çok altında kalmaktadır.
mobil modem

Bazı 3G modemlerin SAR değerleri

ZTE MF631 Kablosuz Modem Sar Değeri:     1.344 W/kg
HUAWEI E220 USB 3G HSDPA Kablosuz Modem Sar Değeri: 1.20 W/kg
Görüldüğü gibi 3G mobil modemlerin SAR değeri cep telefonlarına göre biraz yüksektir. Bu değerler yasal sınırlar içerisindedir.

3G Modemlerin sağlığa etkileri

Radyasyonun insanın vücudu üzerinde sıcaklık artışı gibi çeşitli etkileri vardır. Bazı insanlarda baş ağrısı, mide bulantısı gibi etkiler görülmektedir. Bunun sebebi beyin dokusundaki sıcaklık artışına duyarlı olmalarıdır.

3G modem kullanırken şunlara dikkat edelim.

  1. 3G ve Wifi'yi aynı anda kullanmayın. Yaydığı radyasyon oranı artmaktadır.
  2. 3G modemi ara bağlantı kablosu ile bağlayarak vücudunuzdan uzaklaştırın
  3. Kullanmadığınız zaman 3G modemi bilgisayarınızdan çekin
  4. 3G modemi daha iyi çektiği (baz istasyonunun olduğu yerde) kullanın
  5. 3G veya GPRS ile bir şeyler download ederken modemi mümkün oldukça vücudunuzdan uzak tutmanızda çok fayda var.

Yorumlar

Yorum Gönder