Blogger Yazı Yayınlamadan Önce Kontrol Listesi

Blogunuzda yazılarınızı yayınlamadan önce oluşabilecek hataları önlemek amacıyla bir kontrol listesi oluşturdum. Faydası olması dileğiyle

Kontrol listesi


1. Link kullandınız mı? Linkleriniz sağlam mı?
Yazı içerisinde mutlaka linkler kullanın, bu SEO ve Tanıtım Yazısı açısından büyük kazanç sağlar. Site içi link kullanın, site dışından ise yalnızca güvenilir kaynaklara link verin. Ancak link kullanımını da abartmamak gerekir.
Yazınızın içinde verdiğiniz linkler varsa çalışıp çalışmadığını kontrol etmelisiniz. Kırık linkler ziyaretçiler ve arama motorları açısından hoş karşılanmaz.

Linkler blogunuzun hangi kategori de olduğunun da ipucunu vermektedir.

2. Doğru anahtar kelimeler kullandınız mı?
Anahtar kelimeler kişilerin arama motorlarına yazarak aradıkları kelimelerdir. Eğer konunuzu ifade eden doğru anahtar kelimeler kullandıysanız. Yazılarınıza ulaşmada sıkıntı çıkmayacaktır. Anahtar kelimelere odaklanırken artık tek kelimeler kapıldığı için bir kaç kelimeden oluşan anahtar kelimeleri kullanmanız daha doğru olur. Anahtar kelimelerin ne kadar arandığı ile ilgili bilgi edinmek için Google AdWords Keyword Tool kullanabilirsiniz.

Konunuzla ilgili olmayan anahtar kelimeleri kullanmak ziyaretçileri kandırma anlamına geleceği için blogunuza zarar verirsiniz. Kısaca anahtar kelimeleri kasmayın.


3. Yazınıza uygun bir başlık buldunuz mu?
Yazının en önemli kısımlarından biriside başlıktır. Yazınıza başlık bulmadan önce, aklınızda olan başlıkları Google vb arama motorunda aratmanızda fayda var. Başlığınızın aynısından yüzlerce olabilir eğer sizin onlardan bir farkınız yoksa yazınız maalesef internetin tozlu raflarında kalmaya mahkum olur.

Haber yazan kişilerin başlığı heyecan verici veya merak uyandırıcı olması gerekir. Örneğin bilgisayarla ilgili dergiye bakardım. İlk kapakta ki başlıklar ve resimler o kadar ilgi çekici olurdu ki dergiyi alıvermişim.

4. Yazınızda yazım yanlışlarını kontrol ettiniz mi?
Yazım yanlışları konusunda Chrome içerisinde yazım yanlışını otomatik olarak altını kırmızı çizgi ile çizen özelliği bulunmaktadır. Chorome yazım denetimi kullanımı
Eğer Chorome güvenmiyorsanız, yazınızı kopyalayarak Word içerisinde yazım yanlışlarını kontrol ettirebilirsiniz.

5. Yazınızı başta sona okudunuz mu?
Yazınızda cümle düşüklüğü, anlamsız veya gereksiz kelimeler olabilir. Yazının tekrar okunması bu hataların düzeltilmesini sağlar. Eğer sessiz bir ortam oluşturabilirseniz hem yazmada hem de okumada size fayda sağlayacaktır. Bazen yazınızı sesli  veya tersten okuma yapabilirsiniz.

6. Yazınızı tamamlandı mı?
Yazınızı tam olarak bitirmeden yayınlamayın, taslak olarak kaydedin tam anlamı ile bittikten sonra yayınlayın. Benim üç gün uğraşarak yazmış oldum yazılarım oldu. Fakat bunun karşılığını da aramalar da  ilk sıra olarak aldım.

7. Yazıda kaynak gösterdiniz mi?
Yazı yazarken mutlaka size yön gösteren yazılar olacaktır. Kaynaklarınıza link verin bu size hiçbir şek kaybettirmez. Fakat kaynak gösterirken kaynağın da güvenilir olması gerekir. Kaynak yazı başka yerden kopyalama yapmış olabilir. Kaynak yazının bir kısmını Google'da aratırsanız size kopya olup olmadığını söyler.

8. Yazı içinde konu ile alakalı resim kullandınız mı?
Resimler yazıların sıkıcı olmasını engeller. Resimlerin mutlaka konu ile ilgili olması gereklidir. İyi  bir resim görsel aramalarla da sitenize ziyaretçi getirir. Bunun için resimleri açıklayıcı bilgileri de mutlaka doldurmalısınız.
Resim adının da anahtar kelimenizle uyumlu olması gerekir.
Resminizin büyük boyda olması (piksel olarak) gerekir.
Resminizin orijinal olması önemlidir. Zamanınız varsa resim düzenleme programlarında resminizi oluşturabilirsiniz. Artık Google kopya resimleri de ayırt edebilmektedir.

9. Kalıcı bağlantıları (Permalink) düzenlediniz mi?
Blogger içerisinde kalıcı bağlantı yazılarında bazen hatalar olabilmektedir. Kalıcı bağlantılardaki Türkçe karakter problemini mutlaka düzeltmelisiniz.

10. Yazınızda okuyucu ile etkileşim sağladınız mı?
Blog yazarlığında en önemli etkileşim, kişilerin blogunuzu takip etmesini ve yorum yapmasını sağlamaktır. Bunun için de okuyucular ile etkileşime geçmeye hazır olun. İfadelerinizin fazla resmi olması blog havasını söndürecektir. Yazınız hakkında yorum yapılmasına teşvik etmelisiniz. Benim blogum için bu kuralı pek uyguladım söylenemez, ancak bunun için uğraşacağım.

11. Ön izleme yaptınız mı?
Yazınızı yayınlayınca mutlaka farklı browserlarda ön izlemesine bakın. Bazen mobil görünümde sıkıntılar olabilmektedir.

12. Yazınızda h1, h2, h3... etiketlerini doğru kullandınız mı?
Yazınızda h etiketleri çok önemlidir. Yazınızın içerisinde hiyerarşik olarak kullanılması gerekmektedir. H1 etiketi başlık tarafından kullanıldığı için onu yazı içinde kullanmayın. H etiketleri içerisinde anahtar kelimelerinin olmasını sağlayın.

13. Yazınızda kopya içerik var mı?
Yazınızın tamamı kopya içerik olmamalıdır. Başka sitelerden yazı kullanacaksanız bunu konu akışı içerisinde az yer tutmasını ve alıntı işareti ile belirtilmesini sağlayınız. Alıntınızın kaynağını da belirtiniz.

14. Yazınız kısa mı?
Yazınızın içeriğinin fazla kısa olmamalıdır. Zayıf içerik ziyaretçiyi bağlamaz. Ancak fazla uzatılacak bir  konunuz yoksa da lafı fazla sündürmeyin. Yazınız ne kadar uzunsa ilk sırada çıkma ihtimalide o kadar fazladır.

15. Sosyal medya paylaşımı yaptınız mı?
Yazınızı sosyal medyada kullanarak extra ziyaretçi çekebilirsiniz. Facebook, Twitter, Google+ hesabı oluşturarak buralarda paylaşmalısınız. Ayrıca form sitelerinde de yazınız hakkında paylaşımda bulunabilirsiniz.

Sosyal medyada kullanacağınız yazılar farklı varyasyonda olması daha faydalı olacaktır.

16. Yazınızı Google bildirdiniz mi?
Wordpress içerisinde yazınızı otomatik olarak pinglemeyi sağlayıcı özellik bulunmaktadır. Fakat bloglarda bu olmadığı için -eğer blogunuzda fazla güncel değilse- Google botları uzun bir süre yazılarınızı indexlemeyecektir. Bu nedenle Web master tools içerisinden yazınızı indexletmeyi sağlamalısınız.

Bunlar aklıma gelenler ve uygulamaya çalıştıklarım. İlave edilmesini istedikleriniz varsa yorumlara eklemeyi unutmayınız.

Yorumlar