Web sitenizde powerpoint, word, excel, dosyası çalıştırın

Office Dosyalarını (Powerpoint, Word, Excel) Web Sitesinde Çalıştırma

Hazırlamış olduğunuz bir sunumunuz, yada oluşturduğunuz hesap tablonuz var. Bu dosyalarınızı sitenizde çalıştırmak istiyorsunuz. Şimdi bunun nasıl olacağını anlatacağım. Powerpoint  dosyaları *.ppt *.ppts uzantılı dosyalardır. Normalde bu dosyalar site üzerinde görüntülenemez, sadece download (indirme) yapılabilir. Aynı şekilde elinizdeki Excel hesap tablonuz da indirilebilir. Artık PowerPoint sununuzu, hesap tablonuzu web sitenizde formülleri ile beraber çalıştırılabilirsiniz.

1.Wordpress Eklentisi ile yapma

Eğer siteniz Wordpress tabanlı ise bunu bir eklenti ile yapabilmektesiniz. Eklentimizin adı embed any document Bu eklentinin desteklediği dosyalar;
  • Microsoft Word (docx, docm, dotm, dotx)
  • Microsoft Excel (xlsx, xlsb, xls, xlsm)
  • Microsoft PowerPoint (pptx, ppsx, ppt, pps, pptm, potm, ppam, potx, ppsm)
  • Adobe Portable Document Format (pdf)
  • Text files (txt)
  • TIFF Images (tif, tiff)
  • Adobe Illustrator (ai)
  • Scalable Vector Graphics (svg)

Embed any document WordPress eklentisinin özellikleri

1. Kolay Yükleme: Herhangi belgeyi yazı editörü içine sorunsuz bir şekilde ilave edebilirsiniz. Yazınızın içine embed etmek (yerleştirmek) çok kolaydır.

2. Dokümanı kendi sitenizde saklayabilirsiniz. Eklentisi sayesinde web sitenizde belgeleri bulundurursunuz.

3. Başka eklentilere gerek duymaz. Görüntülemek için Google docs viewer ve Microsoft Office Online'ın hizmetlerini kullanılmaktadır. Belgeleri görüntülemek için herhangi bir ek tarayıcı eklentileri gerektirmez, en fazla uyumluluk gösterir.

4. İstediğiniz görüntüleyiciyi seçebilirsiniz.  Belgeyi görüntülemek için Google Docs Viewer veya Microsoft Office Online  arasında seçim yapabilirsiniz. Birbiri arasında kolayca  geçiş yapabilirsiniz. Ayarlar kısmından Görüntülemeyi Google docs viewer ya da Microsoft office online seçebilirsiniz. Ayrıca aşağıdaki video ile bu eklentinin nasıl çalıştığını inceleyebilirsiniz.



 

 2. Eklentisiz olarak sitenize ekleme

Wordpress kullanmıyorsanız ya da eklenti kurmadan sitenizde görüntülemek istiyorsanız. Bunu kendinizde gerçekleştirebilirsiniz.
1. Dosyanızın internet ortamına aktarılması aktarılması gerekir. Bunun için Microsoft veya Google hesaplarından birini kullanabilirsiniz. Ancak bu konuda Microsoft'un bir adım önde olduğunu söyleyebilirim. Denemelerimde Microsoft Powerpoint dosyasının eksiksiz ve bilgisayarınızdaki gibi çalışmasını sağlıyor.

2. Hotmail hesabınızı olması gerekli. onedrive.live.com adresine gidiyoruz. Hotmail ya da Microsoft hesabınız ile oturum açıyoruz. Eğer hesabınız yoksa oluşturuyorsunuz.





3. Hesabınıza giriş yapıyorsunuz. Powerpoint veya diğer dosyanızı Onedrive içinde oluşturulmuş olan ortak klasörü içine yükle kısmından ya da sürükle bırak ile dosyayı buraya ekliyoruz.



4. Dosyanın üzerine sağ tıklayarak PowerPoint Online'da aç diyoruz.



5. Sunuyu düzenle kısmından, PowerPoint Online uygulamasında düzenle kısmını tıklıyoruz.

  


6. Dosya menüsünden, Paylaş  ve Ekle ye tıklıyoruz.

  


7. Ekleme kısmında dosyanın sitenizde gösterilme boyutunu seçerek, aşağıdaki ekleme kodunu kopyalıyoruz.





 Siteniz içinde bu kodu eklediğiniz yerde PowerPoint, Excel, Word veya OneNote dosyalarını gösterebilirsiniz. Örnek olarak Powerpoint'te hazırlanmış olduğum kelime oyununu inceleyebilirsiniz. Ayrıca Google'nin drive.google.com veya docs.google.com hizmetinden yararlanarak da belgelerinizin görüntülenmesini sağlayabilirsiniz. Aynı şekilde dosyanızı drive.google.com adresinize ekleyebilmek için gmail hesabınızla oturum açınız. Dosyanızı yükledikten sonra Dosya üzerine sağ tıklayarak paylaş diyoruz.


 Paylaşma ayarlarında gelişmiş kısmına geliyoruz.




Erişimi olanlar kısmına tıklıyoruz. Erişim ve paylaşım ayarlarını yapıyoruz.




Paylaşma bağlantısını sağ tıklayıp kopyalayarak, sitemize yerleştiriyoruz. Ancak burada görüntüleme ve animasyonlar konusunda bazı sıkıntıların olduğunu söyleyebilirim.

Yorumlar

  1. teşekkür ederim çok yararlı oldu

    YanıtlaSil
  2. Güzel bir yazı emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. merhaba bende bu eklentiyi kullanıyorum. merak ettiğim şey şu ki mesela 10 yıl sonra word çok başka bir sürümle çalışmaya başladı diyelim. o zamanda dosyalarımız hala görünümünü korur mu? Sitemdeki bütün altyapıyı bu eklenti üzerine kuruyorum ama korkmuyor değilim. Birkaç yıl sonra aniden çalışmadı bu eklenti diyelim o zaman bütün verilerim gidebilir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Genellikle şirketler geriye doğru uyum sağlamaktadırlar. Önceki word sürümlerinde kullanılan *.doc şuan kullanılmaktadır. Ancak bunun kesin garantisi vardır diyemem. Belki Microsoft yarın batabilir, bunun garantisi de yoktur.

      Sil
  4. Çok teşekkürler. Risk alacağız anlaşılan birazda.

    YanıtlaSil
  5. peki kişiler düzenleme yapabilir mi ve kayıt edip tekrar çalıştırıldığında kayıt ettikleri veriler gelir mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İzinler kısmından izin vererek üzerinde değişiklik yapılmasını sağlayabilirsiniz, ancak bu pek istenilen birşey değil içeriği silebilir olan bilgiler de gidebilir.

      Sil
  6. Merhaba,
    Excel hesap programımı sitemde yayınlamak istiyorum. Kullanıcılar veri girerek sonuçları görebilsin. Ancak indirilebilir olmasını istemiyorum. Bu özellik eklenti veya onedrive da bulunuyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Site içerisine eklediğiniz excel tablosu maalesef indirilebilir.

      Sil
  7. Ben bu işlemleri Ms Access icin yapmak istiyorum. Bu islemler access icin de gecerli midir? Yoksa access icin baska islemler mi yapmam gerekiyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eklenti ile olmuyor, onedrive ile de denemedim.
      fakat aşağıdaki linke bakınız.
      https://support.microsoft.com/en-us/help/308459/how-to-connect-an-html-page-to-a-microsoft-access-database

      Sil
  8. excel olarak ekledim fakat formüller çalışmadı. macro kullanmadım. neden olabilir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. excel çalışıyor. Onedrive'da sıkıntısız çalışmakta.

      Sil
  9. WordPress ile ilgili önemli güvenlik önlemlerinden biri de dosya düzenleme işlemini tamamen FTP üzerinden sağlanmasıdır. Bunun için de yönetim paneli üzerinden özellikle php dosyalarının kontrolünün engellenmesi gerekiyor. Bu yazımda WordPress Yönetim Panelinde Dosya Düzenlemeyi Kaldırma konusuna bakacağız.
    https://www.dogushan.com/wordpress-yonetim-panelinde-dosya-duzenlemeyi-kaldirma/

    YanıtlaSil

Yorum Gönder