Adobe Flash'ın Geleceği

Adobe Firmasının en çok kullanılan ürünlerinden olan ve uzun yıllar web sitelerinin en renkli ve en eğlenceli ürünü Flash Player bitiyor mu?

Evet bir çok kişi Flash'ın yeteneklerini uzun zamandan beri kıskanmaktaydı. Bu hızla da gidecek olsaydı (belki de gider) tartışmasız kimse eline su dökemeyecekti.






Flash'a İlk Darbe 

Flash Player ilk darbeyi Apple firmasından Steve Jobs tarafından 2010 yılında aldı. Iphone telefonların şarjını çabuk bitirmesi ve kaynakları boşuna tüketmesi neden gösterildi. Adobe ve Apple arasında başlayan bu savaş yavaş yavaş diğer firmalara da sıçradı.

Wordpress siteler Flashın güvensiz olduğunu ileri sürerek Flash içeriklerin yüklenmesine engel oldu.

Facebook, Youtube, Firefox gibi önde gelen firmalar da artık Flash Player kullanmak istememektedirler.

Adobe firması bu hamlelere karşı boş durmadı. Flash bileşenlerini oluşturmaya yarayan Flex'in geliştirmesini Apache vakfına bıraktı. Bu sayede Flash geliştirilmesi tekelinden çıkarak herkese açık hale gelecekti. Bu pek fazla ses getirmedi. Mecburen Adobe firmasıda HTML5 geliştirilmesine katkıda bulunmak zorunda kaldı

Flashın Kaybettiği Alanlar

1. Flash açıklarının açığa çıkmasıyla beraber artık Flash'a olan güven azaldı.
2. Seo açısından Flash swf ile hazırlanan sitelerin geride kalmaları.
3. Sitelerin farklı browserda esnek yapıda olmaması.
4. Oluşturulan swf dosyalarının içeriğinin kapalı olması. HTML ve JavaScript içeriği açık kaynak kodlu olmasından dolayı bir avantaj sağlamaktadır.
5. Google Flash ile hazırlanmış siteleri indexlemedi. (Aslında indexleyecek teknolojisi vardı.)
Geliştirdiği Android işletim sisteminde yer vermedi.

SilverLight ve Java içinde aynı son olabilir.

Browser lar artık Flash yanında Silverlight ve Java ya da savaş açış durumdalar. Bunların sonu da çok parlak görülmemektedir. Eklentiler her ne kadar işleri kolaylaştırıyor olarak görülse de aslı öyle değil. Aslında eklentilerin güvenlik açıklarından ve çeşitli donma problemlerinden kaynaklanmaktadır.

Microsoft için herhangi bir problem bulunmamaktadır. SilverLight olmasa da olur. Zaten  bir çok ürününü hemen gözden çıkardı. (Visual Basic gibi.)

Flash ile HTML5 rekabeti

Flash player bir çok üstün özellikleri bulunmasına rağmen artık havlu atmış durumda.
Peki Flash gibi becerikli bir aracın yerini alacak olan HTML5 nasıl olacak bunu zaman gösterecek.
Şu an için HTML5 halen bir çok özelliği kısıtlı olmasına rağmen gelecek vaadetmektedir.


Flash HTML5 Desteği

Adobe Flash tarafında yeni bir atak geldi ve HTML5 oluşturmaya olanak sağlandı. Artık sadece swf değil HTML formatında yayınlama yapılabilecek.

HTML5 canvas uygulaması sayesinde artık bütün browserlarda da çalışabilecektir.

Adobe firması animasyon olayını sadece Flash ile sınırlamayarak Edge Animate ürününü çıkardı. Bu sayede animasyon çalışmalarının yapılmasında yeni programların kullanımı sağlanmış oldu.

Peki Flash'ın geleceği ne olacak?

Flash'ın geleceğinin ne olacağı meçhul, çünkü halen Adobe firması Flashın yeni versiyonlarını yayınlamakta. Flash player olmasa da Flash programıyla HTML5 formatında yeni ürünler çıkarılabilecek. Ancak Flash player tarafında artık eski heyecan kalmadı. Firmaların birer ikişer desteğini çekmesi ile beraber Flash yalnızlığa itilmeye başlandı. Adobe firmasının uzun yıllar önce satın aldığı Flash umarım ki bitmez. Çünkü Flashda yapılmış binlerce oyun içerik halen kullanılmakta. 

Beklentim Flash HTML5 desteğini en mükemmel sağlayarak yine tahtına oturması. Şu an HTML5 kodalama bilmeden sonuç elde etmeniz çok da mümkün değil. Ancak Flashın kolay kullanılabilir ve aşina olduğumuz arayüzünü kullanarak HTML5 sayfalar oluşturabilmek gerçekten önemli bir gelişme olur. Bu sayede Flash Player kullanılmasa bile Flash ile HTML5 formatında harika ürünler çıkmış olur.

 İlerde belki Flash Player tamamen kullanımdan kalkacak ama Adobe Firmasının boş durmasını beklemiyoruz. 

Yorumlar