Web Sitesinden Alıntı Yapma Kuralları

Siteniz veya blogunuz var fakat yazı yazarken içerik sıkıntısı çekiyorsunuz, veya yazılarınızı yayınlarken içerisinde başka sitelerden alıntılar olmasını istiyorsunuz. Peki bunları yaparken " Telif hakkına girer miyim?" "Arama motorları tarafından kopya içerikten dolayı sitem zarar görür mü?" diye düşünmektesiniz. Şimdi sizlerle alıntı yapma nasıl olur? Bununla ilgili kurallar var mıdır? Bunları açıklayacağım.


Alıntı nedir?

Kendi yazdığınız yazının içerisinde, başka bir yazıdan metin aktarmaya alıntı denir.
Web sitenizin içerisinde bazı yazıların alıntı yapılması gerekebilir. Örneğin ilköğretim kurumları yönetmeliğinin bazı maddelerini açıklamanız gerekirken, sitenizde bu maddeler bulunmak zorundadır. Yazınızın içeriğinin orijinal olması için kanun maddelerini, ya da herkes tarafından kullanılan bir deyimi değiştiremezsiniz.

Burada sizin yapmanız gereken yazı içinde alıntı olan yerleri belirtmenizdir.

Alıntı Yapmak neden gereklidir?

  • Yazınız içerisinde sizin görüşünüzü desteklemek amacı ile başka bir kaynağa başvurmak gerekebilir. 
  • Kaynak olarak gösterilen kişinin görüşü o kadar kabul görmüştür ki onun yazısı üzerine yazı yazmak gereksiz olacaktır. Amerikayı yeniden keşfetmeye gerek olmadığına göre alıntı yaparak gereksiz zaman kaybını önlersiniz.
  • Yazdığınız yazının güvenilir ve ikna edici olabilmesi için mutlaka daha önceden kabul görmüş yazılardan alıntı yaparak kendi görüşlerinizi desteklemeniz gerekmektedir.
  • İnternet ortamında bilgi kirliliği oluşmaz. Bilginin güvenilirliği çok önemlidir. Bazen forumlarda görürsünüz ortaya bir haber atılır diğer kişilerde kaynak güvenli mi değil mi demeden bilginin kaynağını sorgulamadan yorumlar yaparlar. Haberin kaynağı belirtilirse bilginin güvenilirliğine ulaşmak daha rahat olacaktır.
  • Yazdığınız yazıları hazırlamada çok fazla emek ve zaman harcarsınız, bu yazınızın başkaları tarafından izinsiz olarak kullanılması emek hırsızlığı olmaktadır. Bunun yerine yazının tamamen kopyalanması yerine kısa alıntılar yapılarak kaynak gösterilmesi daha uygun olacaktır. Örneğin wikipedia içerisinde oluşturulmuş yazılara baktığınızda size  bu konunun nasıl hassas bir şekilde işlendiğini görebilirsiniz. 
  • Yazılarınızda yapılan alıntıların kaynağını göstermek hem hukuki, hem de ahlaki olarak önem taşır. Bilginin güç olduğu günümüzde bu gücün doğru kullanılması gerekir. 

Alıntı Yapma Kuralları

1. Yazınızın tamamı ya da tamamına yakınını alıntı yapamazsınız. Alıntı adı üzerinde alınan parça demektir. Bu nedenle alıntınızın çok fazla olmamasına özen gösteriniz.

2. Alıntı yazınız tamamen aynı ise, alıntı yapılan kısmın alıntı aracı ile belirtilmelidir. Bu şekilde yapılan alıntıya İktibas (Doğrudan alıntı) denilmektedir. Blogger'da bunun için metin editörü içerisinde alıntı aracı bulunmaktadır.


Siteniz Wordpess tabanlı ise yine wordpress metin editörü içerisinde alıntı aracını kullanabilirsiniz.



Html tabanlı sitelerde de alıntı etiketi (<blockquote> ve <q>) kullanılabilir. Ayrıntılı bilgi
<q> kısa alıntılar için kullanılırken <blockquote> daha uzun alıntılar için kullanılmaktadır. Yazı içerisine arama motorlarının anlayacağı kod olarak eklenir.
Örnek: <q>Nice insanlar gördüm, üzerinde elbisesi yok. Nice elbiseler gördüm, içinde insan yok.</q>

3. Yazınızda dolaylı aktarma yapmışsanız tırnak işareti kullanmaya gerek yoktur. Fakat yazınızda hangi kaynaktan yararlandığınızı belirtmek amacıyla kaynak olarak belirtebilirsiniz.

4. Yazı içerisinde kaynak göstermek linkle yapılacak olursa sitenizi SEO açısından da olumlu etkileyecektir. Burada kaynak olarak gösterilen sitenin de güvenilir bir site olmalıdır. Sitelerin güvenilirliği ile ilgili olarakta TrustRank (Güven sıralaması) gibi ölçüler kullanılmaktadır.

5. Alıntı yaparken gerçek kaynaktan alıntı yapılmalıdır. Bir sitede yazılmış fakat oda başka siteden almış, oda başka yerden almış gibi durumlar olabilir. Bu nedenle metinle ilgili bir kısımdan arama yaptığınızda size bu metnin nerelerde kullanıldığı hakkında bilgi verecektir.

Yorumlar

Yorum Gönder