Wordpress sitede SQL sorgusunu azaltma

Wordpress sitenizde içerikleriniz artmaya başladıkça buna bağlı olarak da ziyaretçi sayınız artacaktır. Artan ziyaretçiler veb sitenizde trafik ve SQL veri tabanında sorguların artmasına neden olur.



Aldığınız hosding hizmeti sınırsız olabilir, her ne kadar sınırsız olarak bu hizmeti almaktasanız bile mutlaka bir sınır olacaktır. Bu sınırların en başında işlemci ve veri tabanı kullanımı olacaktır.

Wordpress sayfalarınız kayıtlı web sayfalarından oluşmaz. Sayfa içerikleri veri tabanı içerisinde saklıdır. Herhangi bir ziyaretçi geldiğinde veri tabanından sorgu ile bilgiler alınır. Her kişi için ayrı bir sorgu oluşturularak sayfa oluşturulur. Ziyaretçi sayısının artması sorgu sayısının artmasına ve işlemci üzerinde yük oluşturmasına neden olmaktadır.

Wordpress için sorgu ve işlemci kaynaklarının daha verimli kullanılması nasıl sağlanabilir?

Aşırı SQL işlemi kullanımını azaltmada wordpress içinde eklentiler mevcuttur.

1. Çözüm 
Veritabanı içerisinde optimizasyon yapın. Veri tabanında oluşan transient ve gereksiz verileri temizleyin. Bunun için kullandığım eklenti Transients Manager eklentisi. Bu sayede veri tabanım üzerindeki yük epeyce hafifledi. Transients maneger eklentisi kullanımı için tıklayın.

2. Çözüm
Wordpress sayfalarınızı cache alarak SQL sorgularını azaltabilirsiniz.
Bunun için önerebileceğim ve benim de kullandığım eklenti WP Super Cache eklentisidir.
Bu eklenti sayesinde dinamik sayfalar statik sayfalara dönüştürülür. Siteniz de statik bir sayfadan geldiği için sunucu taraflı PHP kodlarının çalışması ve SQL sorguları azalacaktır. Web server üzerindeki iş yükünün azalmasına neden olacaktır.


Yorumlar