İyi bir blog nasıl olmalıdır

Bir blog oluşturdunuz bunu daha iyi yerlere getirmeyi amaçlıyorsunuz. Peki bunu nasıl gerçekleştireceksiniz? Blogunuzun kaliteli olabilmesi için neler yapmanız gerekir? Bunları nasıl yapacağımızı görelim.

İyi bir blog nasıl olmalıdır?

Blog oluşturmaya başlamadan önce iyi bir plan yapmak gerekir. Benim uzmanlık alanım neler, hedef kitlem kimler, açtığım blog ile bir fayda oluşturabilecek miyim? bunların planlanması gerekir.

Sizin uzmanlık alanınız nedir?

Her insanın az ya da çok bir uzmanlık alanı vardır. Sizin bu alan da blog açmanız sizi en başta avantajlı hale getirir. Bilmediğiniz konusuna yabancı olduğunuz bir konuda başkalarına yardımcı olmak maalesef çok zordur. Yazı yazarken de kendinize işkence çektirmemiş olursunuz. Kısaca kendinizi tanımanız, eksiklerinizi görmeniz sizin için çok faydalı olacaktır.

Hedef kitlem kim?

Blogunuzun içi boş olan binlercesinden farklı olabilmesi gerekir. Bunun için hedef kitlenizi kısaca sizin blogunuzu ziyaret edecek kişileri iyi belirlemeniz gerekiyor. Hedef kitleniz az ise blogunuzun çok popüler olmasını beklemeyin. Hedef kitlenizin yaşı, öğrenim seviyesi, beklentileri, dünya görüşü çok önemlidir. Bunları iyi analiz etmeniz gerekmektedir.

Açtığım blogun bir faydası olacak mı?

Sizin Amerikayı yeniden keşfetmenize gerek yok. Yazılmış bir yazıyı tekrar sizin yazmanın da kimseye faydası olmayacaktır. Bloğunuzun toplumdaki insanlara faydalı olması gerekir. Faydası olmayacak bir blogun arama motorlarında da önemi olmayacaktır. Kısacası zaman ve emek kaybından başka bir şey kazandırmaz. Sizin de istediğiniz ziyaretçi gelmediği için de bir süre sonra canınız sıkılarak yazmayı bırakmanız ve geride atıl bir blog bırakmanız söz konusu olacaktır. 


  • Sıra geldi blogumuzu oluşturmaya eğer blogger kullanacaksanız. Blogger'ın ne olduğunu ve özelliklerini bilmeniz gerekir. Bunu "Blogger nedir?" yazımızda okuyabilirsiniz.
  • Blog yapısını bilmeniz gerekir. Bloglar internette ayrı bir dünyadır. Blogların önemini bilmeniz bu kapıyı aralamanızı sağlar.
  • Blogunuzun genel çerçevesini çizdiniz buna göre iyi bir alan adı (Domain name) alınmalıdır. Blogger'da bunu çok basitçe yapabilmektesiniz. Eğer blogunuz blogspot olarak geçmesini istemiyorsanız özel bir domain name'de alabilirsiniz.
  • En çok kullanılan blog sistemlerinden birisi Blogger'dır. Eğer blog oluşturmakla ilgili tecrübeniz yoksa Blogger kullanımı ile ilgili yardım almalısınız. Bunun için Youtube ve Google'da araştırma yaptığınızda çok fazla kaynak olduğunu görebilirsiniz.

Blogunuzun kuralları olmalıdır


Blogunuz her ne kadar kişisel bir blog ise de kurumsallaşma çok önemlidir. Kurumsallaşma da kesinlikle resmi yazılar havası şekli verilmemelidir. Ayrıca fazla laçka bir ortamın olması da engellenmelidir.

İçerik nasıl oluşturulmalı?

Blogumuzun konusunu, belirledik sıra geldi içerik kısmına. Bu işte tecrübeli olanlar sürekli şunu söyler "içerik candır." Gerçekten de içerik blogunuzun canıdır. İçeriği ziyaretçileri sıkmadan, açıklayıcı bir üslupla sunarsanız, blogunuzun takipçisi de artacaktır. 

İçerik oluştururken nelere dikkat edilmelidir?


  • Güzel Türkçe'mizi katletmeden imla kurallarına uyarak yazılar yazmalıyız. Cümleler açık ve anlaşılır olmalıdır. 
  • Bazı kişi ve kurumları kesinlikle hedef gösterilmemeli.
  • Yazıların sorumlulukları olduğunu unutmamalısınız. Yazdığınız her kelime, her harf sizin başınızı ağrıtabilir.
  • Konuyu hızlı bir şekilde anlatıp kişileri gereksiz bilgi ve laf kalabalığı ile oyalamamalısınız.
  • "Ben" ifadelerini kullanmakta sakının, onun yerine "Biz" ifadesi kullanılmalıdır.
  • Yazılarda başlık, alt başlık, paragraf, kalın ve yatık yazı stili, renkli kelimeler kullanmanız okuyan kişilerin sıkılmasını engeller.
  • Yazınızla ilgili resimlere yer vermelisiniz.
  • Yazılarınızı blog içi ve blog dışı linklerle zenginleştirmelisiniz.
  • Telif hakkı olan içerikleri blogunuzda kullanmayınız.
  • Herhangi bir kaynaktan alıntı yapmış iseniz bunu belirtmelisiniz.
  • Site içi ve site dışı SEO kurallarına uymalısınız.
  • Yazılarınızı belirli aralıklarla güncelleyiniz.
  • Yorum yazan kişiler varsa kesinlikle polemik yapılmamalıdır.
  • Bütün kişilere eşit mesafede olunmalıdır. Toplumun benimsediği ahlak kurallarına uyulmalıdır.
  • İlerleyen süreçte blogunuzun kurallarını oluşturmalı ve buna göre hareket etmelisiniz.
  • Blogunuzun kendinize göre düzenlediğiniz, fazla abartıya kaçmayan tasarımı olmalıdır.

Bir blog nasıl başarılı olur?

Blogunuzun başarılı olabilmesi için içeriğiniz çok önemlidir. Yeni açılmış bir blogun kesinlikle Site içi SEO yapmasını önermekteyim, yazılarınız arttıkça site dışı SEO çalışmalarına da yer vermelisiniz. Kısaca öncelikle sabırla kaliteli içerik oluşturduktan sonra artık ben hazırım diyerek dışarıya açılmalısınız. Yeterli içerik olmadan blogunuzun reklamını yapmanız çok fazla bir fayda sağlamayacaktır. 

Yeni açılan blogun fark edilebilmesi için güncel içerik girmesi fayda sağlayacaktır. Bunu "Güncel içerik nedir?" yazımızda okuyabilirsiniz.  

Yorumlar

  1. dizi, film değerlendirmelerinin yer aldığı ve önerilerin sıklıkla yer aldığı; ayrıca birbirinden güzel müzik listelerinin eklendiği bloğuma göz atın :) https://hollywooddanfisiltilar.blogspot.com

    YanıtlaSil
  2. Mizah içerikli kişisel blogumuzu ziyaret etmek isterseniz buradan ulaşabilirsiniz.. www.agalarageldik.com

    YanıtlaSil
  3. Girişimcilik adına öğrenmek istediğiniz herşey.. https://gencgirisimcii.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  4. kitap kurtlarına kitap özetleri için https://herhaftayabirkitap.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  5. Bildiğin Bilmediğin haberler, makaleler, ilginç bilgiler ve daha fazlası
    https://bildiginbilmedigin.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil

Yorum Gönder