Whois bilgilerini nasıl gizleyebilirim

Alan adı bilgilerimi nasıl gizlerim?

İnternet sitesi kurdunuz ve sitenize domain (alan adı) aldınız. Almış olduğunuz alan adının gizlenmesi önemli bir konudur. Birçok web sitesinde alan adı Whois sorgulaması yapıldığında adres, telefon, kişi adı gibi pek çok bilgi ortaya çıkmaktadır. Bu bilgileri kullanarak istenmeyen e-posta bildirimleri almanız, taciz ve siber saldırılar da mümkün olmaktadır. Bu e-posta mesajları ve diğer bilgileriniz ile dolandırıcılık girişimleri de yapılabilir.




 Whois bilgilerinin gizlenmesi için alan adı satan firmalar, bunun için ücret talep etmektedirler. Cüz-i ücretler talep edilen bu hizmetlerden yararlanmak faydalı olmaktadır.

Alan adı alınmasında yabancı firmalardan en çok tercih edilenlerden birisi de goDaddy firmasıdır. Alan adı almak için bazen kampanya düzenleyerek 2-3 TL gibi küçük paralara 1 yıllık alan adı alımları yapılmaktadır. Ancak Whois bilgilerini gizlemek içinse 20 TL gibi bir ücreti ödemek bazen can sıkıcı olabilmektedir.

Bu bilgilerin açığa çıkmaması için bazı kişiler gerçek bilgileri yerine, yanlış bilgi (atmasyon) vermektedirler. Burada ki sorun da ICANN bilgileri doğru verilmediği için ilerde problemler yaşamanız mümkündür. Sitenize erişim durdurulabilmektedir. Bazen fazla açıklayıcı olmayan (unknown vb) bilgiler girilerek dolduranlar olmaktadır. Bunların hiçbiri çözüm olarak kullanmanızı tavsiye etmiyorum.

Whois bilgilerini gizlemede, irtibatlı kişi bilgilerini farklı (açıklayıcı değil), yönetici bilgilerini farklı giren kişilerde olmaktadır. Bu şekilde Whois sorgulamasında kendini korumaya çalışanlar olmaktadır.
Alan adı açık olan domain hesabı


Kendinizi korumanız da bazen olumsuz sonuçlar da doğurabilmektedir. Site sahibi kişilerle yapılacak olan irtibat bilgileri yanlış verildiği için sizinle iletişime geçemeyeceklerdir. Örneğin sitenizle ilgili hak ihlali olduğu düşünülüyorsa bu irtibat bilgileri kullanılabilir.

DomainsByProxy gibi alan adı bilgilerinizi koruyan ve profesyonel hizmet veren şirketler de bulunmaktadır. Bunlar dışındaki yollar sıkıntı çıkarabilmektedir.

Alan adı gizlenmiş domain hesabı


Yorumlar