Domain adresi alırken nelere dikkat etmeliyim

Alan adı (Domain) nedir?

Bir web sitesinin ulaşılabilmesi için adres satırına yazılan yazıya alan adı veya domain denilmektedir. Alan adı satan firmalardan bu alan adları alınarak web sitesi oluşturulabilir veya ticaret yapmak için bekletilebilir.


Alan adı neden önemlidir? 

Domain (alan adı) web sitenizin kurumsallaşması açısından çok büyük öneme sahiptir. Web sitesinin hatırlanabilir ve akılda kalabilmesi için mutlaka sitenizin konusu ile ilgili alan adları almalısınız. Alan adlarının alınmasında kural önce alan adı kapar. Yıllık ücretini verdikten sonra kimsenin sizin alan adını alması mümkün değildir.

Eğer alan adı ile uğraşmak istemiyorsanız, blogger, tumburlr, wordpress gibi blog hizmetleri sunan yerlerden bunların uzantısı ile alan adları da alabilmeniz mümkün. Buradaki alan adlarının ücretsiz olması da ayrı bir avantajdır. Bu sitelerde de alınabilecek alan adlarının sınırlı olduğunu unutmayın. Bu aldığınız alan adları örneğin siteadi.blogspot.com şeklinde olacaktır. Daha sonra bu alan adlarını domain hizmeti veren sitelerden .com .net uzantılı alan adlarına kolayca çevirebilirsiniz.

Alan adı alırken nelere dikkat etmeliyim?

1.Domain uzantısına dikkat edin. Alan adlarında en çok kullanılan .com .net .org uzantılarıdır. Bunun yanında kullanıma açılmış bir çok  uzantı da bulunmaktadır. En çok kullanılan alan adları .com uzantılı olduğu için .com buna öncelik vermeniz yerinde olacaktır.

2. Karakter uzunluğu önemlidir. Aldığınız alan adındaki karakter uzunluğu ne kadar artarsa hatırlanma şansı da o kadar azalır. Bu nedenle çok uzun alan adları almaktan kaçının. Alan adında en fazla 15 karakteri geçmemeye çalışın.

3. Anahtar kelimeniz sitenizle uyumlu olsun. Web sitenizin ziyaretçi çekebilmesi için SEO uyumlu olması gerekir. SEO çalışmalarının başında da alan adınızın içinde geçen anahtar kelimedir. Bilişim sektörü ile ilgili açılmış bir site de alan adında bilişim (tabiki Türkçe karakter olmayacağı için bilisim)  kelimesinin geçmesi rakiplerinizin bir adım önüne geçmenizi sağlayacaktır. Bodrum'da açılacak olan bir otel için, bodrumotel.com, otelbodrum.com vb alan adı almanız yerinde olacaktır.

4. Önemli bir alan adı ise fiyatı artabilir. Alacağınız alan adının fiyatı artabilir. Örneğin internetin çok yaygın olarak kullanılmaya başlanmadığı bir zamanda hurriyet.com, alan adını siz almış olsaydınız bugün çok fazla fiyata satabilmeniz mümkündü. İlerleyen zamanda fiyat olarak alan adlarının fiyatlarının artabileceğini dikkate alarak almanızda fayda vardır.

5. Alan adı içinde rakam kullanmamaya dikkat edin. Alan adı içerisinde mümkün olduğu kadar rakam olmamasına dikkat edin.

6. Alakasız harfler olmasın. Alan adının hatırda kalması için kolay olan kelimeler tercih edilmeli. utysnm.com gibi bir alan adının hatırlanması çok da kolay olmayacaktır.

7. Mümkün olabildiği kadar uzun süreli alın. Alan adınızı mümkün olan en uzun süreli almaya gayret gösterin. Bu sayede unutarak da olsa alan adınızı başkasına kaptırma riskini ortadan kaldırır. Arama motorları alan adlarının kaç yıllığına alındığına göre o siteye önem vermektedirler. 1 yıl için alınan alan adının internet dünyasında çok da kalıcı olmayacağı şeklinde yorumlanır. Tavsiyem en az 5 yıl süreli alan adı alın.

8. Alan adı sorgulama sitelerinden alternatif alan adlarına bakın. Alan adı almakta çok acele etmeyin. Mümkün olduğu kadar alternatif kelimeleri not edin bunlar içinden seçim yapın. Tabi ki bu sürenin çok uzaması da alan adınızın başkanın almasına neden olabileceğini unutmayın.

9. Alan adı alacağınız firmanın kaliteli hizmet vermeli. Web sitesi kurarken alan adınızı ve sunucunuzu aynı yerden almanız mümkündür. Bunun yanında alan adı satışı yapan pek çok yerli ve yabancı site de bulunmaktadır. Alan adı alırken de firmanın kaliteli olmasına gayret edin. Fiyat konusunu ikinci planda düşünmelisiniz. goDady.com gibi alan adı satan firmalar kaliteli hizmet sunmaktadır.

10. Subdomain kullanabilirsiniz. Bazı domain adreslerinin suddomain (alt alan adı) olarak kullanılması çok büyük avantaj sağlamaktadır. grafigi.com alan adını alan kişi bunu bir çok alan adında kullanabilir. altın.grafigi.com, borsa.grafigi.com vb. Tek başına grafigi.com birşey ifade etmezken alta alan adı ile kullanımı önemli bir fayda sağlamaktadır.

11. Alan adının bitişik olmasına önem verin. Alan adı birden fazla kelime içeriyorsa kelimelerin bitişik olmasına özen gösterin. Bitişik alan adı alınmış ise arada tire (-) işareti olan adı alabilirsiniz.
borsahaberleri.com alan adı alınmış ise borsa-haberleri.com alabilirsiniz. Tire işareti en son çare olarak düşünülmelidir.

12. Alacağınız alan adının telif hakkına girip girmediğini araştırın. Bazen çok ünlü firmaların alan adları boşta olabiliyor. Sizin bu alan adını almanız -eğer patantini almışsa- telif hakkı ihlali olabilmektedir. Bu nedenle bu şekilde olan marka kelimelerden uzak durmalısınız.

13. Alternatif uzantıları da alın. Eğer siteniz çok çok önemi ise .com uzantısının yanında .net, .org ... uzantıları da almanız aynı isimle rekabet edecek olan diğer sitelerin önüne geçmenizi sağlar.

14. Faaliyet alanınıza göre alan adı alın. Eğer dünya çapında iş yapmayı planlıyorsanız. İngilizce kelime olması avantajlıdır. Yerel veya bölgesel sitelerde o bölgede konuşulan dilin kelimelerinin olması da avantajlı olacaktır. 


Yorumlar

  1. Açacağınız bir web sitesinin isminin akılda kalıcı olması için siteyi doğru ifade eden bir domain bulmanız lazım. Domain Sorgulama yaparak web siteniz için en uygun alan adını seçebilirsiniz

    YanıtlaSil
  2. Açacağınız bir web sitesinin isminin akılda kalıcı olması için siteyi doğru ifade eden bir domain bulmanız lazım. Domain Sorgulama yaparak web siteniz için en uygun alan adını seçebilirsiniz

    YanıtlaSil

Yorum Gönder