Negatif SEO nedir

Normalde herkes web sitesinin aramalarda ilk sırada çıkmasını amaçlar, ancak bazen sıralamada geri düşmek de gerekli olabilir.



Negatif SEO neden yapılır?

Negatif SEO çeşitli nedenlerle yapılmaktadır.
1. Web sitenizle, şahsınızla veya şirketinizle ilgili çıkan kötü haberler ortada yayılmaya başladı. Bu haberlerin itibarınızı zedelemesi mümkündür. Artık tüketiciler bir ürün alırken ya da kişiler hakkında bilgi edinmek için arama motorlarını kullanmaktadırlar. Çıkan bu sayfaların geriye düşürülmesi için negatif SEO yapılabilir. "Aptal sarışın" aramasında ilk sırada çıkmak herhalde kimse istemez. Bu haberin çıktığı sayfayı indexten çıkarmak için negatif SEO yapılabilir.

2. Rakip sitelerin sayfalarını aşağı çekmek için negatif SEO yapılabilir. Blackhat SEO uygulamaları ile rakip siteler aşağı inerken sizin siteniz yukarı çıkar. Kötü amaçlı yapılan bu çalışma etik değildir. Başka sitelere çelme takarak sizin ilerlemeniz doğru bir çalışma değildir. Siyasi ekonomik ve kişisel nedenlerle diğer sitelere zarar vermeye çalışılmaktadır.

Negatif SEO nasıl yapılır?




1. Düşük kaliteli sitelere (Çöp siteler) backlink vermek. 

Kalitesiz backlinkler kasarak Google tarafından, spam olarak algılanmayı sağlamak. Aynı sayfaya çok fazla kalitesiz backlink alarak. Arama motorlarının index sayfalarından çıkılabilir.
Çözüm yolu: Sitenize gelen linkleri Google web master tools'dan sürekli kontrol ederek bu şekilde oluşmuş linkler varsa onları reddetmeniz gerekmektedir. Bunun nasıl yapılacağını  " Google disavow nedir? " yazımda okuyabilirsiniz.

2. Çeşitli imleme sitelerine ekleyerek otomatik ziyaretçi oluşturma.

Bazı siteler botlar aracılığı ile sitenize ziyaretçi gelmesi, kısa süreli ziyaretçiler siteniz için sıralamayı düşüren nedenlerdir.

3. Kopya içerikli yazılar.

Sitenizin yazıları pagerank ve ziyaretçi bakımından üst sıralardaki sitelerde kopyasının yayınlanması sizin yazınızın sıralamada düşmesine veya indexden tamamen çıkmasına neden olabilir. Çözüm olarak yeni bir yazı yayınladığınızda bunu Google web master tools'dan indexlemesini sağlamanız gerekmektedir. Eğer Google botları sitenizde devamlı bulunuyorsa bunu yapmanın çok da faydası yoktur.

4. Yazı hakkında olumsuz geri bildirimlerde bulunma.

Yazı hakkında oylama sistemi bulunuyorsa düşük oy vermekte Negatif SEO'ya neden olur. Ayrıca Google ve diğer arama motorlarına görüş bildir kısmında olumsuz görüşler bildirebilirsiniz.


5. Siteye erişimi engelleme.

 Bazen kişisel nedenlerle de site atakları yaparak sunucuyu meşgul etme, siteyi çökertme, virüs içerikler yayınlama, kotasını doldurma yöntemlerle sitenin itibarına zarar verilmektedir. Sunucunun geç cevap vermesi veya sunucunun hata vermesi hiç açılmaması kullanıcılar ve arama motorları nazarında itibarınızı zedeleyecektir. Milyonlarca kişinin kullandığı Facebook'un erişiminin olmaması ne kadar verebileceğini düşünebilirsiniz. Çözüm olarak sunucudan IP adreslerini bloklayarak erişimini engelleyebilirsiniz. Örneğin sizin içeriğiniz Türkçe ve yabancı ziyaretçilerle ilgilenmiyorsunuz. Rusya üzerinden aynı IP üzerinden sitenize saldırı oluyor. Bunu server üzerinden IP adresini veya belirli IP aralığını bloklayarak sitenize erişimi engelleyebilirsiniz.

SEO Konuları

Yorumlar