Bir Blog Nasıl Üst Sıralara Çıkar

Bir Blog Nasıl Üst Sıralara Çıkar


blog

Google blog hizmeti olan Blogger'da yazılar yazmaya karar verdiniz. Kendinizi blog açmakta tutamıyorsunuz, buraya kadar her şey normal ancak yazılar yazıyorsunuz yazdığınız yazılar bir türlü ziyaretçi çekmiyor. Yazılarınızı sizden başka okuyan yok. Ne yapmam gerekir diye düşünürken Google gibi arama motorlarında acaba hangi sıradayım diye baktınız, oda ne şok o kadar sonuç içerisinde sizin yazılarınız hiç görünmüyor yada 10. sayfada yer alıyor. Tabi ki büyük bir hüsran sizin blogunuzun adresini sadece siz bildiğinize göre sizinle ilgili bilgiye arama motorları ile sahip olmaktadırlar. Arama motorunda sizin blogunuzla ilgili bir adres belirtilmemiş ise maalesef yazılarınızı sadece siz okursunuz.

Blogumun üst sıralara çıkması için ne yapmalıyım


Bazı önerileri maddeler halinde sunacağım. Bunları sabırla uygularsanız inanıyorum ki kısa sürede sonuç alacaksınız ve blogunuz bir çok kişi tarafından tanınacak ziyaretçi sayınızda artacaktır. Kendi adıma tecrübelerimle iyi sonuçlar elde ettim. Sizlere de tavsiye ederim.

1. Bildiğiniz en iyi alanda uğraş verin

Blog açtınız fakat konu size yabancı, anlamadığınız işlerde ahkam kesmek maalesef  hem sizi sıkar, hemde yazılarınız okuyanlar sıkılır. Kendinizi en iyi bildiğiniz alanda blog oluşturmaya yoğunlaştırın, hem kendiniz zevk alarak çalışın, hemde okuyanlara faydanız dokunsun. Enerjinizi bir konu üzerinde yoğunlaştırmanız daha yerinde olacaktır.



2. Blogunuzda özgün yazılar yazın


Sizin bin bir zahmetle oluşturduğunuz yazılarınız var, birileri bu yazıları kendi sitesinde izniniz olmadan ve kendi yazısı gibi yayınlamış ne düşünürsünüz. Tabi ki iyi şeyler aklınızdan geçmez. İşte bu şekilde yapanları cezalandırmak için Google ve diğer arama motorları kopya içerik sunan siteleri cezalandırmakta ve arama sonuçlarında yer vermemektedir. Sizinde emek harcamadan bir yere varmanız maalesef mümkün değildir. Emek harcamadan arama sonuçlarında iyi bir yer elde etmek mümkün değildir. Yazılarınızda emeğinizi ortaya koyun.


3. Düzenli olarak yazılar yazın

Bu işin içerisine giriyorsanız bir heves olarak yapmayın. Bir gün 10 yazı yazıp bir yıl hiç uğramazsanız başarı elde etmek mümkün değildir. Yazılarınızın Türkçe imla kurallarına uygun olmasına, çok fazla uzun veya kısa olmamasına özen gösterin.


4. Konu başlığını iyi belirleyin

Zamanında Türkçe öğretmenim "Başlık otomobilin direksiyonu gibidir." demişti.  Eğer başlığınızı iyi seçerseniz, sizi diğerlerinden bir adım öne geçirecektir.


5. Yazınızı ziyaret eden kişileri sıkmayacak şekilde yazın

Sizin amacınız kişilere bilginizi sunmanız. Bunu yaparken lafı fazla uzatmadan yapmanızda fayda vardır. Ben şahsen bir bilgiyi araştırırken en hızlı ve en güvenilir siteleri tercih ederim. Bazen lafı fazla uzatan gereksiz laf salatası yapan sitelerden sıkılarak hemen kapatırım. Burada müşteri ziyaretçilerdir, onları rahat ettirecek bir ortam sunmanız en önemli noktadır.


6. Kendinizi geliştirin

Bloglar hakkında vaya siteler hakkında oluşturulan formlara üye olun (www.r10.net , wmaraci.com vb web master siteleri), soru sorun araştırın. Bilgi günümüzün en önemli silahıdır. Bunu akıllıca kullanmak gerekir.


7. Sosyal medyayı kullanın

 Bugün artık birçok kişi şirket tanıtımında sosyal medyayı kullanmakta, blogunuzun bir facebook ve twitter hesabı olması blogunuza değer katacaktır.


8. Tanıtım yazıları yazın

Tanıtım yazısı blog konunuzla ilgili tanınmış başka sitelerde alıntı yapılarak yazılan yazılardır. Yazının kaynağı olarak kendi blogunuzu linkle göstermeniz de gerekir. Bu sayede tanıtım yazısı yazdığınız siteden sizin blogunuza ziyaretçi gelecektir. Arama motorları da bu linkleri dikkate alarak sizin sitenizin değerini artırır.


9. SEO çalışmaları yapın

SEO, "Search Engine Optimization" kelimelerinin kısaltmasıdır. Türkçeye arama motoru optimizasyonu olarak çevrilebilir. Yazılarınızın arama motorlarında üst sırada çıkması için SEO'ya uygun olması çok önemlidir. Ancak asıl SEO çalışmasının müşteri memnuniyeti olduğunu unutmayın.


10. Kimsenin yazmadığı konuları araştırın

Arama motorunda "SEO nedir ?" gibi bir arama yapsanız yüzlerce, hatta binlerce sonuç çıkacaktır. Bu aramada sizin, özellikle yeni açılmış bir blogun çıkması imkansız gibidir. Bu nedenle bunun alt başlığı olabilecek konuları tercih etmeniz en zahmetsiz şekilde hit olmanızı sağlar. Özellikle bilişim konularında yazı yazacaksanız rekabetin fazla olduğunu unutmayın.


11. Yazılarınıza uygun resim eklemeyi unutmayın

Resimler sayesinde görsel aramalar sayesinde blogunuza ziyaretçi çekebilirsiniz.


12. Blogunuzun şablonunu güzelleştirin

Görsellik ziyaret eden kişilerin hoşuna gider. Blog içerisinde dolaşımını kolaylaştırır. Bloga bir yazı için gelen ziyaretçiyi diğer yazıları okutmaya yönlendirir. Diğer yazılarınız da bu sayede okunmuş olur.


13. Rakibiniz olan siteleri takip edin

Sizin diğer sitelerden farklı ve artı değer katan bir özelliğiniz olmalıdır. Bu nedenle rakipleriniz olan siteleri iyi anlamaya çalışmak gerekir.
Rakiplerinizi alt etmek için illegal yollara başvurmayın, sonuçta herkes emek harcıyor iyi olan kazansın olarak düşünün.


14. Sabırlı olun

İlk günden ilk sırayı kapmak artık günümüzde çok zor. Bu nedenle sıralamada basamakları adım adım yukarı çıkarsınız. Bunu için de sabırlı olmanız ve içeriklerinizi güncellemeniz gerekir.


15. Site içi hiyerarşi oluşturun

Sitenize gelen kişi yazılarınız hakkında bilgi alabilmesi için düzgün bir sayfalama ve hiyerarşi oluşturun. Bu sayede aranan içerik kolaylıkla bulunurken aynı zamanda site içerisinde geçirilen süre artacaktır.


16. Yazılarınızı arama motorlarına tanıtın

Wordpress sitesi olanlar için pingleme özelliği bulunmaktadır. Bu sayede yazınızın kolayca indexlenmesi sağlanmış olur. Bu imkanı olmayan blog sahipleri Google webmaster tools içinde olan google gibi getir özelliğini kullanabilir. Sitemap (Site haritası) oluşturarak arama motorlarına indexlemede yardımcı olabilirsiniz.

Google Sitemap örneği
http://www.google.com/webmasters/sitemaps/ping?sitemap=http://bilisimcinindunyasi.blogspot.com.tr/sitemap.xml


Bing Sitemap örneği
http://www.bing.com/webmaster/ping.aspx?siteMap=http://bilisimcinindunyasi.blogspot.com.tr/sitemap.xml


Yandex Sitemap örneği
https://blogs.yandex.ru/search.xml?text=http://bilisimcinindunyasi.blogspot.com.tr

Son tarafda yazılı olan site adını değiştirerek sizde sitenizi pinglemiş olursunuz.


Özet

Blog yazarlığı heyecan, sabır ve çok çalışma gerektirir. Hemen pes etmezseniz emeğinizin karşılığını alırsınız. Yukarıda çeşitli tavsiyelerde bulundum fakat bunlardan en önemlisi özgün ve emek harcanarak yazılmış yazılardır. Ne demişler, "Emek olmadan yemek olmaz"

Herkes kendi işini yapacak senin görevin ziyaretçiyi memnun eden içerik sunmak, arama motorunun görevi bu bilgiyi araştırmacıya sunmak. Sen kendini zorla ziyaretçiye beğendirmeye çalışmayacaksın.



Yorumlar

  1. bende yeni blogger sayılırım. açıkçası blogumu açarken bu ayrıntıların hiçbirini bilmiyordum. sizin gibi yol gösteren arkadaşlar sayesinde çok şey öğrendim ve öğrenmeye devam ediyorum. blog evlat gibi samimiyet ve emek istiyor. sizinde aydınlatıcı bilgilerinize ve emeğinize sağlık teşekkür ederiz.
    http://aysemcelife.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yayın hayatınızda başarılar dilerim.

      Sil

Yorum Gönder